Fallskärmslandslaget

Svenska landslag har vi gott om, ofta stannar Sverige av en stund när de tävlar i olika grenar som ishockey, fotboll och skidor.

Men få vet att vi har ett landslag i Fallskärmshoppning. Det finns ett flertal grenar man kan tävla i inom sporten. Dessa är formationshoppning, vertikal formationshoppning, friflygning, precision, swooping, kalottformation, speed skydiving.

Vad få också vet är att det går väldigt bra för Sverige inom sporten. Henrik Reimer vann VM 2016 och satte samtidigt nytt världsrekord.2015 satte Daniel Hagström nytt svenskt rekord och tog hem en bronsmedalj i VM, Henrik Andersen blev fyra i EM 2015. Detta är en bråkdel av de fina resultat vi fått på senare år.

Varje år sätter svenska tävlanden nya rekord. Men sporten har ännu inte blivit självklar att följa i de svenska folkhemmen.

Kan tyckas lite konstigt, då det verkligen är en sport som kräver precision ,träning och laganda.

Fallskärmshoppning ses oftast som ett fritidsintresse och inte som den högpresterande idrott det faktiskt är. Lagen gör ca 250 träningshopp per år, vintertid får de åka till varmare länder för att träna. Så för att lyckas inom idrotten krävs en enorm uthållighet och ett brinnande intresse.

Inför framtiden kan man bara hoppas att fler ska få upp ögonen för idrotten och att media lägger energi på att göra fallskärmshoppning mer folkligt genom rapportering och sändningar från de olika tävlingar som finns. Så att de duktiga elithoppare vi har får den uppskattning de förtjänar.