Flygfotografering

Har du någonsin funderat på hur fotografer tar de där häftiga bilderna högt uppe i luften? I många fall så använder de sig av flygfotografering vilket mer eller mindre är fotografier tagna från antingen ett mindre flygplan, en helikopter eller någon annan sorts luftfarkost. Om du är någon som är intresserad av flygfotografering och vill veta mer så har du hittat rätt.

Drönare_188506913

Flygfotografering är en populär fototeknik och har ofta använts för att få en klar och tydlig bild över hur landskap ser ut och har även använts för att rita olika sorts kartor, bland annat orienteringskartor. I vissa fall följer fotografen med på flygresan och ibland har man helt enkelt fäst en kamera på flygfarkosten.

Nu har det även blivit vanligt att använda flygfotografering själv med hjälp av så kallade drönare. Drönare kan man hitta på de flesta webbsajter som säljer teknikprylar och har på senaste tiden blivit extremt populära. Drönare är i de flesta fall en radiostyrd helikopter med en kamera fast monterad samt fyra eller fler rotorer som den använder för att navigera i luften. Drönare används ofta som leksaker och har på senaste blivit en populär hobby som utövas över hela världen. Men det finns även drönare som används inom det militära och det mest kända exemplet på detta är USA som använde drönare för att genomföra angrepp i Afghanistankriget.

 

Det finns många som undrar om man behöver tillstånd för flygfotografering och om man enbart tar bilderna för eget bruk är det inget problem men om man däremot vill sprida bilderna eller videon så måste man ha tillstånd från försvarsmakten enligt lagen om skydd för landskapsinformation. Trots detta finns det många som är ovetande om lagen och sprider därför olagliga bilder på nätet via sociala medier.