Flygklubbar i Sverige

Det finns flygklubbar på många olika platser i Sverige, både för motordrivna flygplan och för segelflygplan. Många av klubbarna har funnits sedan tidigt 1900-tal. Den äldsta och mest kända är KSAK, Kungliga Svenska Aeroklubben, och är en organisation som ansvarar för samarbetet mellan svenska flygklubbar för motordrivna plan. KSAK bildades redan 1900 och är den näst äldsta flygklubben i världen.

Några av Sveriges största flygklubbar för motordrivna plan är för närvarande Stockholms Flygklubb, startad 1930. Klubben flyttade runt lite i början men ligger nu i Bromma. Västsveriges största flygklubb heter Aeroklubb Göteborg och har runt 300 medlemmar. Klubben har funnits sedan 1918 men hette då Kungliga ”Svenska Aeronautiska Sällskapet i Göteborg”. Landskrona Flygklubb, LFK, är en annan av de större klubbarna i Sverige med cirka 250 medlemmar. LFK grundades 1940.

Bland segelflygklubbarna är det Göteborgs Segelflygklubb, GSFK, som är den äldsta, grundad redan 1933. Stockholms Segelflygklubb, SSFK, är en av de största och äldsta i Sverige, den grundades 1935 och har ungefär 200 medlemmar. SSFK är även Sveriges mest aktiva segelflygklubb med omkring 2000 flygningar per år. Landskrona Flygklubb, som är en av de större flygklubbarna i landet, har även en sektion för segelflyg och ingår tillsammans med tre andra segelflygsklubbar i Sk FSF, Skånes Flygsportförbund.