Flygtävlingar

Att flyga är någonting som alltid fascinerat människan och runt om i världen finns en rad berömda flygtävlingar av lite olika kaliber.

En av de mer kända flygtävlingarna i dagsläget är Red Bull Air Race, som är en serie tävlingar som flygs över hela världen under ett år, oftast mellan 5-10 stycken. Några platser som stått som värd för de olika tävlingarna är bland annat New York i USA, Barcelona i Spanien, Abu Dhabi i Förenade Arabemiraten, Perth i Australien samt Rio de Janeiro i Brasilien. Den stad där flest tävlingar ägt rum är Budapest i Ungern, där ett race flugits under varje år som Red Bull Race arrangerats. Här kan du kika på några riktiga dårar!

Sverige och Stockholm skulle ha stått som värd för en tävling i juli 2008, men racet blev inställt på grund av problem med bansträckningen.

Tävlingarna i Red Bull Air Race går i stora drag ut på att flyga motsvarande en slalombana på tid samt på ett visst sätt, utan att vidröra de olika ”portarna”. Racen är ofta mycket spektakulära då flygplanen som deltar gör många skarpa svängar och kommer upp i hastigheter på närmare 400 km/h. Dessutom är de så kallade G-krafterna som piloterna utsätts för mycket starka, upp emot mellan 10 och 12 G, vilket får betraktas som mycket högt.

Efter att ha haft några års uppehåll kommer Red Bull Air Race att återvända under 2014.

En av de största tävlingarna för segelflyg är Barron Hilton Cup, vilken instiftades av den amerikanske företagaren och flygentusiasten Barron Hiton år 1981. Tävlingen pågår under hela två år och går ut på att flyga så långt som möjligt i fem olika geografiska regioner runt om i världen.

Även om det kanske inte är fallet idag så har historiskt sett långa flygningar varit något som fått stor uppmärksamhet, framför allt i flygets barndom i början av 1900-talet. Att flyga över Atlanten var länge något som många drömde om.

Den första flygningen över Atlanten helt utan stopp genomfördes redan i juni 1919. De första soloflygningen över Atlanten stod ju som bekant Charles Lindberg för knappt tio år senare i mitten av maj 1927 när han flög helt ensam mellan New York och Paris.