Historiens första flygare

Drömmen om att kunna flyga har funnits längre än man kanske kan tänka sig. Vägen dit har varit lång och brokig. Redan på 1500-talet försökte Leonardo da Vinci få fram något som påminde om en flygmaskin. Det skulle dröja ända till 1800-talet innan man faktiskt lyckades ta sig upp i luften. På flera håll i världen trollbands folk av visionen att en dag se världen från ovan.

I USA var det många som ville erövra luften. Amerikanen Samuel Langley är känd för att i slutet av 1800-talet ha tillverkat flygmaskiner som flög några korta sträckor. Han slutade sina försök efter att en flygmaskin fastnat i katapulten som skulle svinga den upp i luften och piloten slungades ur maskinen.

Otto Lilienthal från Tyskland flög i slutet av 1800-talet med ett glidflygplan nerför en backe och blev därmed den förste som flög enligt principen ”tyngre än luften”. Han gjorde flera liknande flygförsök, något som senare skulle bli hans död när han kraschlandade under ett experiment.

De amerikanska bröderna Wilbur och Orville Wright lyckades i början av 1900-talet, efter många år och åtskilliga försök, flyga med ett motordrivet flygplan. De båda bröderna blev världskända och det tog inte lång tid innan våghalsiga från andra länder också lyckades ta sig upp i luften.