Hoppa fallskärm

En av de mest ultimata, men ändå säkra, adrenalinkickarna man kan få kommer från att hoppa fallskärm. Vissa gör det bara för att kunna säga att de har gjort det, medan andra blir kära i känslan och blir medlem i en fallskärmsklubb för att kunna hoppa så mycket som möjligt.

När man ska göra sitt första hopp är det många klubbar, och hoppare, som insisterar på att man måste göra åtminstone ett tandemhopp innan man är redo för att hoppa själv. Det är en förståelig säkerhetsåtgärd. Om du hoppar själv och får panik, kanske du glömmer bort träningen du har fått och glömmer bort när och hur du ska utlösa fallskärmen.I ett tandemhopp är det instruktören som sköter fallskärmen och kontrollerar frifallet, samt landningen. Du spänns fast med instruktören bakom dig och kan fokusera på den fantastiska känslan man får när man faller ned mot jorden i svindlande fart (ungefär 200 km/h under ett tandemhopp).Vana hoppare vill ha så mycket frifalltid som möjligt, de vill gärna hoppa från 4000 meter eller högre om de kan. På exempelvis Stockholms Fallskärmsklubb har de 4000 meters höjd som standard. Ett tandemhopp med dem kostar strax under 2000 kronor och då kan du även boka in du en frifallsfotograf som dokumenterar allt under ditt hopp. Efteråt får du med dig en fem minuters färdigredigerad film och över 100 bilder, allt tillgängligt på en usb-sticka.

För den som vill gå med i Fallskärmsklubben finns chansen att gå kurser och verkligen bli proffs. Verksamheten anordnar även många klubbkvällar med evenemang, grillningar, utbildningar eller bara träffas för att umgås. För den som gillar fallskärmshoppning finns det bara en typ av människor som förstår varför: de som har hoppat fallskärm.

För adrenalinjunkies är fallskärmshoppning perfekt, sporten lockar folk över hela världen och väldigt ofta de som har stressiga och adrenalinhöjande jobb. Ett sådant segment är pokerspelare. När de sitter vid ett bord där potten börjar stiga över miljonen för varje hand, blir adrenalinet och spänningen väldigt påtaglig. Och det är väldigt vanligt att man försöker återfinna samma spänning i andra aktiviteter.

Det har också blivit lite av en trend i pokervärlden att utmana pokerspelarna på mer extrema fronter. Istället för att sitta rund ett bord i en spelhall ska man spela på Nordpolen, och istället för att gratulera vinnaren med champagne ska man skoja med förlorarna och kasta ut dem ur ett flygplan (med fallskärm, så klart!).

poker

De professionella, italienska pokerspelarna Luca Pagano och Dario Minieri, varav Pagano är en av många mästare i Pokerstars TeamPro och Minieri är en föredetta medlem i laget, tog en paus under sin pokerturnering i Las Vegas 2009 och passade på att prova lite ”sky diving” inomhus: istället för att hoppa från ett plan befinner du dig i en vindtunnel och kan sväva fritt i luften. Detta är ett lite billigare och säkrare sätt att få smak på sporten, samt få veta om man kommer att klara av ett frifall eller inte.

Förutom dessa grabbar finns även Extreme Poker Champion som går ut på att spela poker i de mest extrema miljöerna. Den som vinner tävlingen får bestämma vart nästa tävling ska ta plats. När finnen Juhi Helppi vann den första tävlingen utsåg han den finska staden Kemi som nästa tävlingsplats. Då kan det nämnas att Kemi vid polcirkeln. Tävlingen har även hållits under vatten och flera kilometer ovanför Nevadas öken. Och när de spelare uppe i luften fick förlorarna ett straff: de tvingades hoppa fallskärm från ett flygplan.

Och de är så klart inte de enda som gillar att blanda spänningen med fallskärmshoppning med poker. Cory Albertson, en semiprofessionell pokerspelare från New York berättar i sin blogg att han älskade fallskärmshoppning innan han började satsa hårt på pokerspelandet. Han brukade faktiskt använda det mesta av sina vinster för att finansiera sitt fallskärmshoppande och för att kunna ta Advanced Freefall certifikationen.