Legenden Amelia Earhart

Få kvinnliga flygare har lämnat ett så bestående avtryck som Amelia. Hennes starka personlighet och stora flygbedrifter har för evigt skrivit in henne i vår flyghistoria.

Amelia Earhart föddes i Kansas 1897 och blev med tiden en känd flygare och feministisk förkämpe. Redan under barndomen vägrade Amelia inrätta sig efter könsnormerna. Hon samlade bland annat på urklipp som handlade om kvinnor som verkade inom mansdominerande områden.

Amelia valde att ta sina flyglektioner hos en kvinnlig flyglärare. Efter två års idogt  tränande fick hon slutligen sitt flygcertifikat. Amelias flyglärare tyckte att hon var en undermålig flygare och hon fick även kritik från andra håll. Trots allt köpte Amelia ett begagnat flygplan som hon kallade för sin kanariefågel på grund av dess gula färg. På den tiden var flygplanen av tämligen opålitliga, vilket gjorde att Amelia råkade ut för en hel del flygolyckor. Men hon fortsatte ändå att flyga och tog sitt första rekord som den kvinna som flugit högst för att sedan ta en hel rad andra flygrekord.

År 1928 blev Amelia världskänd när hon som första kvinna korsade Atlanten. Men hon tyckte att all uppmärksamhet var genant eftersom hon inte flugit själv utan bara suttit med som passagerare. Det tog bara några år innan hon gjorde slag i saken och flög själv över Atlanten. År 1932 blev Amelia den första kvinnan som flög över Atlanten.

Redan år 1934 flög Amelia från Hawaii till Californien. Vilket var en stor bedrift eftersom tio flygare hade dött när de tidigare hade försökt flyga samma sträcka. Amelia nöjde sig inte med den bravaden utan gav sig genast i kast med att planera en flygning jorden runt.

Med sin flygpartner Fredrick Noonan gör hon sitt första försök att flyga runt jorden. Men de kraschade redan under starten. År 1937 gör hon om samma försök och allt ser ut att gå bra till dess att de försvinner utan ett spår någonstans över Stilla Havet. Än idag så finns det ingen som vet vad som egentligen hände. Det finns människor som tror sig ha sett Amelia i ett Japanskt fångläger.

Ovissheten om vad som inträffade stärkte myten ytterligare och än idag står Amelia som en stark förebild för feminister världen över. I ett sista brev till sin man innan hon försvinner, skriver Amelia att hon är fullt medveten om alla risker med flygningen. Men att hon att hon vill göra det för utmaningen att prestera samma sak som en man. Och att om hon misslyckas ska det bara ses som en utmaning för andra kvinnor att lyckas (fritt översatt).

 

Osynlig ruta