Skaffa flygcertifikat för motordrivet flygplan

För att kunna njuta av lyxen att flyga ett motordrivet plan krävs dels att man är 18 år fyllda och dels ett flygcertifikat. Beroende på vilken typ av flygplan du väljer finns det två olika alternativ. Den snabbast växande gruppen av privatflyg i Sverige, ultralätta flygplan (UL-flygplan), är aningen lättare att få certifikat för bland annat tack vare att utbildningen kan ske på klubbnivå, allt från teorilektioner till uppflygning.

Ultralätta plan delas in i två grupper, klass A som är tyngdpunktsstyrda och klass B som är roderstyrda. Gemensamt för båda typerna är bland annat att de är tvåsitsiga, dock har de olika certifikat. UL-plan används inte så mycket som transportmedel utan främst för nöjesflygningar vilket är en anledning till att det är lättare att få certifikat.

PPL (Private Plane License/ privatflygcertifikat) krävs för att få flyga så kallade ”normalklassade” två- till fyrsitsiga privatflygplan. Med ett PPL kan du flyga till och från de flesta flygplatser i världen. Utbildningen pågår i ungefär fyra månader. Har du ett PPL kan du även flyga UL-plan utan ytterligare certifikat.

Beroende på din ålder behöver flygcertifikatet förnyas med jämna intervaller och även läkarundersökning ska göras.